Miksi äänikirjojen kuuntelu kannattaa? 7 syytä

miksi äänikirjojen kuuntelu kannattaa

Perinteisten kirjojen lukeminen on vähentynyt 2000-luvun aikana erityisesti nuorten keskuudessa, mutta myöskin aikuisten lukeminen on ottanut kovan kolauksen. Syy tähän löytyy tietenkin teknologian ja internetin kehittymisestä, joiden mukana on tullut jos jonkinlaista ärsykettä.

Kenties suurin ärsyke ovat älypuhelimet, joilla pystyy hoitamaan nykypäivänä miltei kaiken elämään liittyvän. Esimerkiksi Videoslots -sivustolla pelaaminen onnistuu älypuhelimella, mutta lisäksi sen avulla voi hallita kodinkoneita, hallinnoida autoa, katsella videoita, jutella ystäville, maksaa laskuja ja vaikka mitä muuta.

Tämä kehitys ei kuitenkaan ole ollut ainoastaan pahasta, sillä se on tuonut mukanaan täysin uudenlaisen tavan kuluttaa kirjoja. Nykypäivän maailmasta löytyy nimittäin äänikirjoja, joiden avulla perinteisiä kirjoja voi kahmia läpi kuuntelemalla sen sijaan, että istuu sohvanurkkaukseen lukemaan.

Vaikkakin perinteisellä lukemisella on omat hyvät puolensa, sisältää myös äänikirjojen kuuntelu omat vahvuutensa. Miksi äänikirjojen kuuntelu sitten kannattaa? Tässä artikkelissa käydään parhaimmat syyt läpi!

Mistä äänikirjoja voi kuunnella?

Ennen kuin käydään tarkemmin läpi hyviä syitä kuunnella äänikirjoja, on hyvä esitellä lyhyesti palvelut, joista niitä voi ylipäätään kuunnella. Tätä nykyä äänikirjapalveluita löytyy paljon, mutta kenties parhaimpia ovat:

7 hyvää syytä kuunnella äänikirjoja

1. Äänikirjat ovat loistava vaihtoehto fyysiselle terveydelle ja mielenterveydelle

Äänikirjat auttavat ihmisiä lukuisten erilaisten henkisten ja fyysisten etujen saattelemana. Hyvän kirjan kuunteleminen voi auttaa ihmisiä käsittelemään monenlaisia mielenterveysongelmia. Esimerkiksi masennusta tai ahdistusta on helpompi hallita äänikirjoja kuuntelemalla.

Äänikirjoista on hyötyä myös ihmisen fyysiselle terveydelle. Niiden kuuntelu ei edellytä yhdessä paikassa istumista monia tunteja, vaan niitä kanssa voi suunnata esimerkiksi kävelylle tai hoitaa samalla kotiaskareita. Äänikirjat ovat myös ystävällisempi vaihtoehto silmille ja päälle.

Nimittäin pitkäaikainen lukeminen voi aiheuttaa päänsärkyä ja samalla näkökyky voi sumentua hetkellisesti. Äänikirjojen kanssa tällaista ongelmaa ei ole.

2. Äänikirjat auttavat nukahtamaan

Jos kärsii univaikeuksista, voivat äänikirjat olla apu tähän tilanteeseen. Kun kuuntelee kirjaa, silmät ja koko muun kehon voi rentouttaa ja sitä kautta vain maata paikallaan. Tämä ei ole mahdollista, jos lukee fyysistä kirjaa.

Äänikirjan ääni on yleensä myöskin rauhoittava, mikä voi helpottaa nukahtamista.

3. Äänikirjat säästävät aikaa

Vaikka kirjan pääseminen alusta loppuun kestää noin 40 % kauemmin kuuntelemalla, säästää äänikirja silti aikaa. Fyysistä kirjaa lukiessa ei nimittäin voi tehdä mitään muuta, vaan kirjaa täytyy pitää kädessä ja samalla käännellä sivuja.

Äänikirjaa kuunnellessa voi puolestaan tehdä muita asioita samaan aikaan. Silloin voi esimerkiksi ajaa autolla töihin, siivota kotia, lähteä lenkille, tehdä pihatöitä ja mitä tahansa muuta. 

4. Kirjan parempi ymmärtäminen

Nainen kuuntelee äänikirjaa

Kirjojen kuuntelu voi auttaa lukutaidon sekä kuullun ymmärtämisen kehittymisessä. Kuuntelun kautta voi huomata esimerkiksi juonenkäänteitä, joihin ei muuten olisi osannut ottaa kiinni. Kertojan äänen innotaatiot voivat puolestaan ohjata kuuntelijan kirjan läpi ja auttaa häntä löytämään uudenlaisia asioita, jotka olisivat muuten jääneet varjoon.

Äänikirjat ovat siis oiva apu kuullun ymmärtämisen kehittämiseen.

5. Negatiivisen ajattelun väheneminen

Monille nykypäivän hektinen elämä on johtanut valtavaan stressiin ja suuriin työkuormiin, jotka ahdistavat ja ärsyttävät päivästä toiseen. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että päässä pyörii koko ajan negatiivisia ajatuksia ja elämä on osaltaan hyvin toksista.

Äänikirjat voivat olla keino vähentää negatiivista ajattelua. Kun keskittyy johonkin muuhun, kuten äänikirjaan, omat negatiiviset ajatukset on paljon helpompi työntää sivuun. Silloin voi sanoa hyvästit esimerkiksi turhanpäiväiselle rattiraivoiluille ja tilalle voi kehittää positiivisemman ajattelumallin.

6. Äänikirjat parantavat keskittymiskykyä

Useat ihmiset etsivät keinoja parantaa omaa keskittymiskykyään, sillä nykypäivän nopeatempoinen sisältö esimerkiksi TikTok-videoiden kautta on johtanut siihen, että ihmisten keskittymiskyky on kuin kultakaloilla.

Äänikirjoja kuuntelemalla periaatteessa pakottaa itseään kiinnittämään huomiota johonkin asiaan kauemmin. Tämä puolestaan johtaa siihen, että elämän muihin tehtäviin ja asioihin on helpompi keskittyä tulevaisuudessa.

Muista, että kadonnut keskittymiskyky on mahdollista palauttaa, mutta se vaatii paljon työtä ja toistoja. 

7. Äidinkielen rikastuttaminen tai uuden kielen oppiminen

Äänikirjat ovat avuksi myös siinä mielessä, että ne kehittävät ja rikastuttavat sanavarastoa oman äidinkielen osalta. Jos taas kuuntelee kirjaa jollakin toisella kielellä, voi se oppia kyseisen kielen oppimisessa, koska kuulee jonkin ulkopuolisen puhuvan kyseistä kieltä sujuvasti.

Kirjojen kautta voi poimia myös sellaisia asioita, joita ei välttämättä ole tullut vastaan oppikirjoissa. Vieraan kielen kanssa voi jopa halutessaan harjoitella ääntämistä, lausumista ja puhumista aina taukojen aikana.

Äänikirjoihin liittyy kokonaisuudessaan todella paljon hyviä puolia ja siksi ei ole mikään yllätys, että äänikirjojen suosio kasvaa.

Netflix USA VPN:n avulla

Netflix USA toimimaan Suomessa VPN:n avulla

Miksi haluaisit saada USA:n Netflixin toimimaan Suomessa, kun meillä on jo oma suomen kielinen Netflix? Tämän artikkelin kirjoitushetkellä Suomen Netflix tarjoaa käyttäjilleen 1742 elokuvaa ja

VPN-palvelut Suomessa

Paras VPN Suomessa vuonna 2020

VPN-yhteyspalvelut ovat yleistyneet huimaa vauhtia Suomessa. Netin ja suoratoistopalveluiden käyttö ulkomaan matkoilta käsin, USA:n Netfilxin käyttäminen ja tietoturvasta välittäminen ovat lisänneet VPN:n käyttäjämääriä. Tässä artikkelissa

parhaat netflix sarjat

Parhaat Netflix Sarjat 2024 – Vuoden katsottavimmat elämykset

Vuonna 2024 Netflix tarjoaa entistä laajemman ja monipuolisemman kattauksen sarjoja, jotka vievät katsojat jännittäviin maailmoihin ja tarjoavat unohtumattomia elämyksiä. Tässä artikkelissa tutustumme syvällisemmin siihen, miksi nämä sarjat ovat nousseet katsojien suosikkeihin ja mitä uutta ne

näin viihdytät itseään netissä

5 parasta tapaa viihdyttää itseään netissä

Netistä on tullut nykyihmisille hyvin monipuolinen kapistus. Netissä pystyy hoitamaan lukuisia eri tarpeita. Moni tekee siellä työnsä, pitää yhteyttä ystäviinsä ja viettää siellä vapaa-aikansa. Maailmanlaajuinen verkko todella on nimensä veroinen, eikä netistä ihan nopeasti lopu

teknologian vaikutus viihteeseen

Teknologian vaikutus viihteeseen

Teknologia on mullistanut viihteen maailman monin tavoin tarjoamalla meille ennenäkemättömiä tapoja nauttia suosikkisisällöistämme. Viihde ei ole enää pelkästään passiivista ajanvietettä, vaan interaktiivista, saavutettavaa, ja jokaisen yksilön mieltymysten mukaan räätälöitävää. Tässä artikkelissa sukellamme syvemmälle neljään keskeiseen

VPN-palvelut Suomessa

Paras VPN Suomessa vuonna 2020

VPN-yhteyspalvelut ovat yleistyneet huimaa vauhtia Suomessa. Netin ja suoratoistopalveluiden käyttö ulkomaan matkoilta käsin, USA:n Netfilxin käyttäminen ja tietoturvasta välittäminen ovat lisänneet VPN:n käyttäjämääriä. Tässä artikkelissa

Kirjoja

Parhaat suomenkieliset äänikirjapalvelut (2020)

Vertailussa neljä suurinta kuukausimaksullista äänikirjapalvelua sinulle, joka arvostat, että käytössäsi on monipuolinen ja laaja kirjavalikoima edulliseen ja kiinteään kuukausihintaan ilman mitään piilokuluja. Olemme valinneet vertailuun

Netflix USA VPN:n avulla

Netflix USA toimimaan Suomessa VPN:n avulla

Miksi haluaisit saada USA:n Netflixin toimimaan Suomessa, kun meillä on jo oma suomen kielinen Netflix? Tämän artikkelin kirjoitushetkellä Suomen Netflix tarjoaa käyttäjilleen 1742 elokuvaa ja

näin viihdytät itseään netissä

5 parasta tapaa viihdyttää itseään netissä

Netistä on tullut nykyihmisille hyvin monipuolinen kapistus. Netissä pystyy hoitamaan lukuisia eri tarpeita. Moni tekee siellä työnsä, pitää yhteyttä ystäviinsä ja viettää siellä vapaa-aikansa. Maailmanlaajuinen

teknologian vaikutus viihteeseen

Teknologian vaikutus viihteeseen

Teknologia on mullistanut viihteen maailman monin tavoin tarjoamalla meille ennenäkemättömiä tapoja nauttia suosikkisisällöistämme. Viihde ei ole enää pelkästään passiivista ajanvietettä, vaan interaktiivista, saavutettavaa, ja jokaisen