VPN: mitä hyötyä siitä on ja mihin sitä voidaan käyttää

Tässä artikkelissa on tiivistetty kaikki tarvittava, mitä sinun tarvitsee tietää VPN:stä ja sen käytöstä. Jos VPN on sinulle jo entuudestaan tuttu, niin voit suoraan katsoa täältä parhaiden VPN-palveluiden vertailun.

Vpn Suojaus

VPN eli Virtual Private Network on tekniikka, jota käytetään luomaan suojattu ja salattu yhteys internetiin. Tekniikka on laajalti käytössä yritysmaailmassa sekä kuluttajakäytössä. Tässä artikkelissa käydään läpi VPN-tekniikkaa ja sen käyttökohteita kuluttajan näkökulmasta.

Käytännössä yhteyden muodostamista varten tarvitset tietokoneen tai mobiililaitteen ja VPN-ohjelmiston, joka asennetaan laitteeseesi. Tämän jälkeen valitset yhteysporotokollan, maan tai palvelimen johon yhdistät ja painat Yhdistä. Yhteys on valmis, kun ohjelma ilmoittaa onnistuneesta yhdistämisestä VPN-palvelimeen.

VPN-yhteyden tärkeimmät tehtävät

VPN-palvelun tehtävät

Tarkemmin sanottuna VPN:llä on kolme tehtävää. Todennus, tunnelointi ja liikenteen salaaminen. Salatun yhteyden muodostamiseksi käyttäjän ja VPN-palvelimen on tunnistettava toisensa luotettavasti esimerkiksi salasanan tai digitaalisen sertifikaatin avulla. Onnistuneen todennuksen jälkeen voidaan luoda tunnelointi eli putki, jossa tietoliikenne liikkuu. Viimeiseksi liikenne vielä salataan, jolloin liikenne on varmasti suojassa sivullisilta. Turvallisia VPN-protokollia on muun muassa OpenVPN ja IKEv2.

Tavallisesti, kun kotikäyttäjä muodostaa yhteyden internetiin ilman VPN-yhteyttä nettisivut ja mahdolliset hakkerit näkevät, mistä IP-osoitteesta (kotiosoitteesi internetissä) tietokoneesi yhdistää internetiin ja voivat myös mahdollisesti kaapata tietoliikennettäsi, mutta VPN-yhteyttä käyttämällä ja turvallisen protokollan valitsemalla olet turvassa.

Oikean IP-osoitteen suojaaminen

VPN-yhteyttä käyttämällä voit vaihtaa todellisen IP-osoitteesi väliaikaisesti toiseen osoitteeseen, jolloin mahdollinen hakkeri tai epäluotettava nettisivu ei näe oikeaa IP-osoitettasi. Myöskään internet palveluntarjoajasi ei tällöin näe, mitä teet netissä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että VPN-palveluntarjoajan palvelutiedoissa saattaa pikkupräntillä lukea, että viranomaisen pyytäessä käyttäjätietoja ne luovutetaan eteenpäin.

Yhteyttä muodostettaessa on mahdollista valita muutamasta protokollasta, joita on erilaisia eri tarkoituksiin. Suositeltavaa on kuitenkin valita protokolla, joka myös salaa liikenteen eli esimerkiksi OpenVPN tai IKEv2.

Maarajoitusten kierto VPN:n avulla

VPN:ää voidaan myös käyttää kiertämään maarajoituksia, joissa esimerkiksi urheilulähetys on rajoitettu vain USA:ssa asuville. Tässä tapauksessa voit yhdistää VPN-ohjelmallasi USA:ssa sijaitsevaan VPN-palvelimeen ja pääset katsomaan urheilulähetystä tai sen maan suoratoistopalvelua, koska nyt näyttäydyt sivustolle olevasi USA:sta. Toinen yleinen käyttökohde on suoratoistopalveluiden valikoiman laajentaminen, koska usein valikoima on rajattu maakohtaisesti, mutta VPN-yhteydellä voit halutessasi katsoa USA:n tai Japanin suoratoistovalikoimaa. Katso täältä ohjeet, miten saat käyttöösi USA:n Netflixin Suomessa.

Maailman Kartta

Hyödyllinen käyttökohde VPN:lle on ostosten tekeminen netissä. Voit saada esimerkiksi videopelin halvemmalla yhdistämällä toisen maan VPN-palvelimeen ja ostamalla pelin kyseisen maan valuutalla ja näin saada tuntuvan alennuksen verrattuna kotimaasi hintatasoon.

Suosituimmat VPN-palveluntarjoajat

VPN-palveluntarjoajia on tarjolla useita ja hinta sekä tarjotut palvelut vaihtelevat paljon. Usein tarjolla on myös muutama palvelutaso joista valita. Palveluntarjoajaa valitessa kannattaa hyödyntää mahdollinen tutustumistarjous ja kokeilla palvelua ilmaiseksi. Toimiiko yhteys tarpeeksi nopeasti, kuinka monelle laitteelle yhteyden voi samanaikaisesti muodostaa, onko saatavilla mobiiliappia, saako vpn-yhteyden luotua pelikonsolille, sallitaanko p2p-liikenne, toimivatko suoratoistopalvelut, onko datan siirtorajoituksia, pätkiikö yhteys, onko ohjelmisto helppokäyttöinen ja niin edelleen.

Suositeltavaa on myös tarkistaa toimiiko yhteys luotettavasti eli pysyykö oikea IP-osoitteesi turvassa. Asian voi tarkistaa esimerkiksi whatismyip ja dnsleaktest sivuilta. Hieman vaivannäköä vaativa, mutta tärkeä tieto on selvittää palvelukuvausta lukemalla, mitä kaikkia tietoja VPN-palveluntarjoaja sinusta säilyttää ja kuinka kauan, kun yhteyden heidän kauttaan muodostat. Samassa yhteydessä usein selviää luovuttaako palveluntarjoaja tietosi eteenpäin, jos kolmas osapuoli (viranomainen tai muu taho) tietojasi pyytää.

NordVPN logo

Nord VPN

NordVPN tarjoaa ensiluokkaisia turvallisuusominaisuuksia, kuten 2048-bittinen AES-salaus, useita valittavia protokollia, VPN-palvelimet ketjuttava Double VPN-tekniikka sekä DNS-vuotosuojaus.

 • 30pv rahat takaisin-takuu
 • Rajoittamaton data
 • Palvelimet 60 maassa
 • Tuki 6 laitteelle
F-Secure-FREEDOME VPN-yhteys

F-Secure Freedome

Suomalaista huippuosaamista edulliseen hintaan. Helppokäyttöinen ohjelma, jossa tuki usealle laitteelle ja isoimmalla paketilla yhdistät VPN:ään jopa 7 laitetta samaan aikaan. Hinta alkaen 0,95 €/kk/laite. Rekisteröityneille maksullisen palvelun tilaajille annetaan 30 päivän rahat takaisin -takuu. Maksutapoina: tilisiirto, luottokortti tai PayPal.

 • 30pv rahat takaisin-takuu
 • Rajoittamaton data
 • Palvelimet 16 maassa
 • Tuki 3 laitteelle
Cyber Ghost VPN -logo

CyberGhost

Tämä on Romaniassa toimiva erittäin salattu ja yksityisyydestä pitävä palveluntarjoaja. CyberGhost ei pidä käyttäjien tekemisistä minkäänlaista kirjaa. Aina kun olet yhteydessä CyberGhost VPN-palvelimeen, kukaan ei voi jäljittää aiempia hakujasi. Heiltä löytyy yli 3700 palvelinta 60 eri maassa.

 • 45pv rahat takaisin-takuu
 • Rajoittamaton data
 • Palvelimet 60 maassa
 • Tuki 7 laitteelle
Express VPN logo

Express VPN

ExpressVPN poistaa sisällön rajoitukset ja sensuurin tarjoten rajoittamattoman pääsyn videoihin, musiikkiin ja sosiaaliseen mediaan missä tahansa maailmalla.

 • 30 päivän rahat takaisin-takuu
 • Rajoittamaton data
 • Palvelimet 94 maassa
 • Tuki 5 laitteelle

Valintaa tehdessä on myös syytä tarkistaa, että palvelussa on usean maan VPN-palvelimet valittavana ja että myös kotimaasi VPN-palvelin on valittavana, koska sitä kautta yhteys toimii nopeimmin.

On hyvä tiedostaa, että vaikka valitsee kalleimman ja nopeimman VPN-palvelun, on liikenteen kierrättäminen VPN:n kautta aina hitaampaa kuin ilman VPN-yhteyttä internetiä käytettäessä ja mitä kauempana sijaitsevaan VPN-palvelimeen yhdistät sitä hitaammin yhteys todennäköisesti toimii. Tämän vuoksia VPN-yhteyttä ei kannata käyttää nopeissa nettipeleissä.

Netflix USA VPN:n avulla

Netflix USA toimimaan Suomessa VPN:n avulla

Miksi haluaisit saada USA:n Netflixin toimimaan Suomessa, kun meillä on jo oma suomen kielinen Netflix? Tämän artikkelin kirjoitushetkellä Suomen Netflix tarjoaa käyttäjilleen 1742 elokuvaa ja

VPN-palvelut Suomessa

Paras VPN Suomessa vuonna 2020

VPN-yhteyspalvelut ovat yleistyneet huimaa vauhtia Suomessa. Netin ja suoratoistopalveluiden käyttö ulkomaan matkoilta käsin, USA:n Netfilxin käyttäminen ja tietoturvasta välittäminen ovat lisänneet VPN:n käyttäjämääriä. Tässä artikkelissa

parasta viihdettä netflixissä 2023

Parasta viihdettä Netflixissä 2023

Netflix on pullollaan katsottavaa eikä kukaan ehdi katsomaan kaikkia sarjoja, mitä suoratoistopalveluun ilmestyy. Uutta katsottavaa ladataankin katsojien iloksi lähes viikoittain ja onkin vaikeaa löytää kaiken tarjonnan joukosta uusimmat tulokkaat. Tässä artikkelissa käymme läpi mielenkiintoisia sarjoja

liiketoimintamallin kehitys ja 5 parasta äänikirjaa

Liiketoimintamallin kehitys ja 5 parasta äänikirjaa

Liiketoimintamalli kuvaa yrityksen toimintamallin eli mitä kyseinen organisaatio tekee ja millaisia palveluita se tuottaa arvolupauksensa mukaisesti. Lukemalla yrityksen liiketoimintamallin ulkopuolinenkin ymmärtää, mikä on yrityksen tavoite ja mistä koko yrityksen olemassaolossa on kyse. Kun liiketoimintamallia muutetaan,

suoratoistopalvelut vastakkain

Suoratoistopalvelut vastakkain: Netflix vai Disney Plus?

Erilaisia suoratoistopalveluita on tänä päivänä paljon ja niiden sisällöt ja laatu eroavat toisistaan monessa kohtaa. Tämä voi tuoda haasteen selvittää ja valita itselleen sopivan palvelun. Yleisesti käyttäjän näkökulmasta valintaa vaikuttamassa ovat kaksi tekijää; mikä palvelu

romanttiset elokuvat

Romanttiset elokuvat TOP 10

Rakkaus on kärsivällinen. Rakkaus voittaa kaiken. Rakkaus voi kuitenkin ainakin elokuvissa toisinaan tarkoittaa egojen kolinaa toisiaan vasten, iskua vyön alle ja silkkaa tuskaa. Klassiset romanttiset elokuvat tulkitsevat rakkautta sen kaikissa vivahteissa. Tässä artikkelissa listaamme kaikkein

Kirjoja

Parhaat suomenkieliset äänikirjapalvelut (2020)

Vertailussa neljä suurinta kuukausimaksullista äänikirjapalvelua sinulle, joka arvostat, että käytössäsi on monipuolinen ja laaja kirjavalikoima edulliseen ja kiinteään kuukausihintaan ilman mitään piilokuluja. Olemme valinneet vertailuun

Netflix USA VPN:n avulla

Netflix USA toimimaan Suomessa VPN:n avulla

Miksi haluaisit saada USA:n Netflixin toimimaan Suomessa, kun meillä on jo oma suomen kielinen Netflix? Tämän artikkelin kirjoitushetkellä Suomen Netflix tarjoaa käyttäjilleen 1742 elokuvaa ja

VPN-palvelut Suomessa

Paras VPN Suomessa vuonna 2020

VPN-yhteyspalvelut ovat yleistyneet huimaa vauhtia Suomessa. Netin ja suoratoistopalveluiden käyttö ulkomaan matkoilta käsin, USA:n Netfilxin käyttäminen ja tietoturvasta välittäminen ovat lisänneet VPN:n käyttäjämääriä. Tässä artikkelissa

parasta viihdettä netflixissä 2023

Parasta viihdettä Netflixissä 2023

Netflix on pullollaan katsottavaa eikä kukaan ehdi katsomaan kaikkia sarjoja, mitä suoratoistopalveluun ilmestyy. Uutta katsottavaa ladataankin katsojien iloksi lähes viikoittain ja onkin vaikeaa löytää kaiken

liiketoimintamallin kehitys ja 5 parasta äänikirjaa

Liiketoimintamallin kehitys ja 5 parasta äänikirjaa

Liiketoimintamalli kuvaa yrityksen toimintamallin eli mitä kyseinen organisaatio tekee ja millaisia palveluita se tuottaa arvolupauksensa mukaisesti. Lukemalla yrityksen liiketoimintamallin ulkopuolinenkin ymmärtää, mikä on yrityksen tavoite